Wednesday, October 27, 2010

Sofia Zahra

lensa nurrkasih:

My little niece

lensa kecil: Saya repost picture ini lagi. Saya mencuba teknik Masking. Buat background black and white tu.

* I miss her. Auntie Nur, bila mau pi KK lagi? ^_~.

8 nurr click(s):

黄清华 Wong Ching Wah said...

Cute nya...

nurr kasih said...

Wong Ching Wah: My niece. Thanks Mr.Wong :).

Sasa Al-Sharif said...

opss.. hehe.. comelnya senyuman sofia zahra.. masking dgn layer & brush lebih cantik dan kemas daripada saturation semata2 kan :)

黄清华 Wong Ching Wah said...

Teknik yang bagus, boleh ajar tak !!!

Nurr Kasih said...

Sasa: iya guna brush lebih kemas..tp kena byk bersabar nak brush gambar :)

Nurr Kasih said...

Wong Ching Wah: saya pun budak baru belajar Mr.Wong...tp basically kalau Mr.Wong selalu guna Ps, mungkin akan senang buat..Ini teknik yang saya tahu, mungkin byk lagi teknik lain. secara ringkasnya:

First- tukar image-adjustment- kepada Disaturate. Click Advance vector mask (jadi putih-hitam).
kemudian click set background color kepada hitam-putih.
Pilih brush and brush pada objek yang nak color tu. touch-up sikit, guna zoom bagi kawasan yg sukar. kemudian touch up hingga selesai.

Sorry explanation yang tak bagus. Kalau ada tutorial, saya akan share :).

afzan said...

bagus2.. paling memenatkan bila nak zoom tu buang benda2 tak patut..haha

kerja yang remeh, tapi hasil memang cantik!

Nurr Kasih said...

afzan: iya leceh sikit part yg banyak shape. kena sabar dan hasilnya mmg puas hati :).