Monday, December 20, 2010

i-City, Shah Alam | Night Shooting

lensa nurrkasih:

i-City, Shah Alam
18.12.2010

lensa kecil: Alhamdulillah, saya berpeluang untuk mengikuti Kelas Basic Photography | Night Shoot di i-City bersama yangyuyu Sabtu lepas. Kami sampai agak terlewat sedikit tapi still bersemangat hehe. Terima kasih kepada Fairus kerana terus membantu peserta-peserta memantapkan basic skill dalam photography. Lagi-lagi peserta seperti saya ni huhu. Kelas yang dianjurakan secara percuma. Inilah gambar-gambar semasa kelas berlangsung. Layan :).

Kredit Picture Ahmad Fairus

Memang ramai pengunjung yang datang. Setiap sudut penuh dengan manusia huhu.

Rakan-rakan yang hadir. Sangat bersemangat untuk mendapat shoot terbaik.
Inilah gambar-gambar yang dapat saya ambil. Rasa blank dan pening pulak malam tu nak shoot apa. Tiada idea :). Terpesona dengan suasana yang penuh warna warni barangkali. Hehe alasan (^_^).

30 nurr click(s):

haidi takeAfoto said...

beznye..nape xbgtau nurr..ala..dah xdpt join..xtau lgsung la..klu tau mmg nak join.hmmm

lain kali bgtau ek...cmne ek nk kontek nurr??

黄清华 Wong Ching Wah said...

Wah... I pun naik pergi lagi, please teach me...
1) did you use flash.
2) what ISO you use.
3) what White Balance setting.
4) and which lens.
5) also aperture.
...

yangyuyu said...

haidi...takbuka fb ke...lenkali kami warwarkan ye

nurr...great shot semua..nampak tak group photo kat page tu, kita nakal dah tak masuk dlm gambar hehehe

Cts said...

Nice pic..my fav yg tanglung tu..

me3rma said...

sonoknya kalu bley join same..huuu..nice class rite..share la tips nite shot..hik3

CathJ said...

Oh best nyer... akak pun kena ikut kelas2 mcm ni ler nampak nyerr....

^_^

afzan said...

pelik melihat daun berwarna unggu.. haha

JeR@Ns said...

wah ade gmbr ku...
gmbr ku bersama-sama mus,daus & dedek
ble mase tgkp ni?
xperasan ade org tgkp pown
cepat upload gmbr ek..
xsmpt nk upload gmbr pown lg...
huhu

Nurr Kasih said...

haidi takeAfoto: Haidi, nurr ada bgtau kat shoutmix hari tu..tp mgkn haidi x perasan..

x pe..ada lagi kelas tu..boleh join. Insya-Allah lain kali klu ada nurr akan inform.

Nurr Kasih said...

Mr.Wong: oh Mr.Wong, I pun byk try and error. Ya saya pun kena pergi lagi :D.

utk gambar ni I tak guna flash, ISO around 400-800, auto WB, speed 1/40-1/60 and f5.6. I use kit-lens and 50mm.

Nurr Kasih said...

yangyuyu: sya dh inform haidi kat shoutmix tp mgkn dia xperasan kot :)..

ummi..btl la kita tak ada dlm group photo. itulah budak nakal haha.

Nurr Kasih said...

Cts: thanks Ct :D

Nurr Kasih said...

me3rma: klu dekat ble join kan..yup kelas yg best. at least dpt tambah ilmu..lg nurr yg asyik lupa ni hehe.

masa kelas tu, utk night shoot better klu pakai tripod. mmg tak blur coz kita pakai shutter yg rendah. min shutter kena 60s ke bwh. then kami byk try n error antara shutter, aperture dan ISO. ISO guna 400 dan ke atas.

Nurr Kasih said...

CathJ: saya ni mmg kena ikut kelas kak sbb basic pun tak la ok sgt. nway klu akk nak join kelas bole sama2 :).

nti contact2 la ye (^_^)

Nurr Kasih said...

afzan: haha..itulah magic kat i-city..daun2 pelbagai color hehe. yg tu colorize ok ;).

Nurr Kasih said...

JeR@Ns: owh gambar awk ke? sori tanpa kebenaran upload..ada time ambil pic makro tu, saya sempat shoot.
nti upload le. tentu gambar cun2.. :D.

afundee photography said...

bagus2.. lepas ni boleh join sekali.. insyaAllah jumaat ni sampai malaysia.. =)

Hisham Alias said...

Sy pun salah seorang peserta mlm tuh...mmg mencabar betul shooting mlm...x puas hati plk rasany...huhuhu...anyway nice pic....bole luncur ke blog sy... gapuradiri.blogspot.com.

ejai_ej said...

hohoho.. tunjuk ajar ku sifoo!!!!

Nurr Kasih said...

afundee photography: oh jumaat ni dah balik? smoga segalanya dipermudahkan. Insya-Allah lps ni boleh outing sama :D.

Nurr Kasih said...

Hisham Alias: oh..peserta juga ke? x sempat nak kenal2..mmg mencabar shoot malam kan..tp best..ada rezeki boleh pi lagi sekali :).

nway thanks singgah dan bagi komen kat sini.

Nurr Kasih said...

ejai_ej: hoho..pic tak seberapa pun..nurr yg kena belajar dgn ejai ni..selalu je pi kelas tapi pic nurr mcm2 tu je huhu..

di mana ada usaha, di situ ada jalan..hehe

Sasa Al-Sharif said...

wah sgt kreatif :) i-city yg terbaik ni

Nurr Kasih said...

Sasa: thanks Sasa..huhu pic biasa2 ja ba. aduhh..sempat lg dtg sini demam2 tu. nway semoga cepat sembuh ye..

M.I.A said...

sukanya tgk gmbar2 nie... boleh Mia cakap mia jeles x...:P

fa10 said...

kelas free? bestnye...
apa kata nur buat tutorial kat blog, boleh kongsi2...
saya x pandai lg shot waktu mlm ni..

Nurr Kasih said...

M.I.A: terima kasih Mia..jgn jeles2 :P. Nurr pun masih byk kena belajar..sama2 usaha, Insya-Allah lama2 akan ok :D.

Nurr Kasih said...

fa10: nurr tak reti lagi nak buat tutorial fa10 :).

tp apa yg boleh nurr kongsi masa kelas tu, utk night shoot:
1. mmg better klu dpt pakai tripod utk elakkn blur.
2. speed guna min 60s ke bwh
3. Iso antara 400-800 ikut kesesuaian.

apapun, kena pandai juga setting antara speed, aperture dan ISO. dlm kelas pun byk try n error. ada kelas mcm ni senang skt, sbb dpt buat praktikal, bila tak faham boleh tanya terus. apapun practice selalu, Insya-Allah akan ok :D.

Faarihin said...

wah.. bestnya dapat ikut kelas cam ni.. teringin nak join... takpelah.. lepas ni minta nurr ajarkan ajelah.. hehehe...

Nurr Kasih said...

Faarihin: Faarihin duk mana ye? Insya-Allah ada kelas ke, outing ke, jom la join sama..nti bole sama2 belajar :D.