Friday, December 17, 2010

Jalan-jalan ke Melaka

lensa nurrkasih:

Jalan Istana, Melaka
11.12.2010 - 12.12.2010

lensa kecil: Minggu lepas, kami berpeluang ke Melaka berjalan-jalan sambil membawa kanak-kanak riang ini. Melawat Kota Bersejarah kata mereka. Tidak banyak tempat dapat dilawati tetapi dapatlah membuatkan bahuku rasa sengal-sengal mengusung 'gear' :).

Apapun seronok dapat berjalan begini. Pastinya Nurul akan bersemangat untuk memulakan hari baru persekolahan nanti selepas bercuti sakan (^_^).

14 nurr click(s):

黄清华 Wong Ching Wah said...

Good shots.. especially 4th image, suka POV macam ni !

yangyuyu said...

Like, tunjuk la lagi gambarr

afzan said...

agak-agak gambar no 4 tu kena meniarap tak? :P

Nurr Kasih said...

Mr.Wong: thanks..saya pun suka :)

Nurr Kasih said...

yangyuyu: slow2 ummi he..banyak pic yang x menjadi huhu

Nurr Kasih said...

afzan: tak la sampai meniarap, kena duduk je :). kat bwh tu ada tangga hehe.

haidi takeAfoto said...

nurr xbgtau pun dtg melaka..klu tau leh join sekali..nway..lawa2 gmbr..tone lawa..suke tone nurr..

bile kite nak jenjalan same2 lak..

Nurr Kasih said...

haidi takeAfoto: hehe..nurr pi dgn family..tak tau plk haidi pun ke Melaka.

nway thanks.Insya-Allah ada msa jom outing sma :).

Fik said...

nurul pakai camera n lens ape? pic ni ori ke edited? tq

Nurr Kasih said...

Fik: nurr pakai d3k, kit-lens..pic ni cuma up sikit color balance dia..

Fik said...

edit pakai software ape? bgtau step nk edit color balance boleh?

Nurr Kasih said...

Fik: Fik ni minat photography ye? ada blog? Apapun Fik boleh belajar juga dkt youtube..byk tutorial, cuma kena rajin search. Saya edit biasa guna photoshop atau nak senang guna photoscape.

tak byk pun step dia. lps buka dkt photoscape> ambil Bright,Color> Color Curve atau Ctl-M>pas tu adjust ikut kesesuaian atau pandangan mata kita. Kena rajin2 godek2 kata org :). Insya-Allah ok.

Fik said...

kalau tanya hati mmg minat photography ni tp camera nya xde hehe.. ade blog tp xde update papepun, just nk jd follower org or nak baca update blog tu. oo, cmtu step die, tq.

Nurr Kasih said...

Fik: ok sma2..xpe..pelan2 dulu..nurr dulu pun pakai compact atau camera hp..mmg byk ambil gambar dan ambil gambar apa2 je..kdg2 camera compact atau camera hpone pun boleh menghasilkan gambar yang best..nurr pun suka edit2 pic ikut kretiviti hehe. kdg2 x jadi pun huhu.

klu tau teknik2 photography - compo, RO3, POV, dll gambar dari camera apa pun akan lebih bernilai :). nurr masih byk kena belajar juga. sma2 belajar :D.