Monday, January 03, 2011

Fireworks @ The Curve, Mutiara Damansara

lensa nurrkasih:

Fireworks
The Curve, Mutiara Damansara

lensa kecil: Firework/Bunga api = Hanabi dalam bahasa Jepun. Sebenarnya tak plan pun untuk mengambil gambar bunga api. Seperti tahun-tahun sebelum ini, ingatkan hanya stay kat rumah sahaja. Tetapi memandangkan saya terpaksa standby kerja pada malam itu, jadi bawa la 'gear' sekali. Percubaan pertama ambil gambar bunga api :).

Saya mengambil gambar dari jauh sahaja. Tak tau pun bunga api tu akan muncul kat mana. So, setting kamera kat tripod dan tunggu. Haissh, jangkaan tersasar 45 darjah dari kawasan sasaran hehe. Beberapa kali juga ubah setting sebab gambar tak berapa menjadi. First try guna 'Bulb', kemudian saya tukar ke Mode Shutter Priority. Apapun pengalaman dapat tengok bunga api di tempat tinggi ;).

26 nurr click(s):

Faaein Himura said...

wah... bestnya nurr.. memang cantiklah.. jeles saya.. hehehe.. =]

leh minta tolong ajar ni.. =]

~roslinda~ said...

superb!!!
tunjuk ajar :)

adrenalina said...

wah! kagum giler... sgt cantik!!!

Faaein Himura said...

p/s: nurr kena tag.. kalau dapat.. meh lah layan contest tu.. hehehe.. =]

黄清华 Wong Ching Wah said...

Still enjoying the celebration.
Nice
Regards,
Wong

Nurr Kasih said...

Faaein Humaira: Thanks..pic biasa2 je..tu pun byk yg tak jadi..

ni nurr byk tne, sbb guna bulb, gambar terang sangat..jadi nurr guna Mode S. Rasanya byk nurr guna 5s :).

Nurr Kasih said...

~roslinda~: thanks..biasa je ni.
nurr pun byk kali ubah setting hehe..last2 bunga api nak habis dah.

Nurr Kasih said...

adrenalina: thanks ya..

Nurr Kasih said...

Faaein Humaira: Thanks..ok ada masa nanti join contest tu hehe.

Nurr Kasih said...

Mr.Wong: Thanks..

cts said...

salam..sy kat mutiara damansara gak malam tu..tp tk tunggu bunga api..11.30 dh balik..tgk dr umah saja..

yangyuyu said...

great shot nurr...!!

white rose said...

assalamualaikum nur...
thanks ya...gambar2 sy tak secantik gambar2 nur nih...

ni dah pro...sy amik suke suki je...

Faaein Himura said...

tapi nurr...

memang bestlah.. sy masih tak reti lagi nak amik pic2 cam ni...

slalu tak jadi aje kalo amik pic waktu mlm.. hehehe..

Nurr Kasih said...

cts: owh ye ke? nurr pula dtg kul 11.30..tp x pegi pun tmpt crowd tu cuma ambil gambar dr jauh. ramai kan? huhu.

Nurr Kasih said...

yangyuyu: thanks ummi :).

Nurr Kasih said...

waalaikumsalam white rose..
nurr bukan pro lagi pun..sama la kita suka2 je ambil gambar selain minat yg mendalam :).

Insya-Allah sama2 belajar, lama2 ok he.

Nurr Kasih said...

Faaein: betul faaein, gambar mlm nurr pun byk yg failed huhu.

biasa nurr guna slow shutter tapi tulah klu ada pgerakan akan blur plk..kena beli flash kot hehe. apapun teruskan usaha n belajar.

黄清华 Wong Ching Wah said...

Nurr,
Pasang tripod, set camera to 3 exposure -1, 0, +1. Preferably use remote release for release shutter 3 times.... Senang aja.
Then use Photomatix to process into 1 image.
Best to shoot under RAW.

Regards,
Wong

Nurr Kasih said...

Mr.Wong: Oh ok, I will try. Thanks for sharing Mr.Wong. really appreciate.

Faaein Himura said...

itu lah masalahnya.. bila objek tu bergerak.. mmg failed la sy nak snap..

nk beli flash pun tak mampu agi ni.. hehehe.. =]

Nurr Kasih said...

Faaein: terus berusaha ye. kena selalu practice, Insya-Allah lama2 ok (^_~).

tak ada flash pun, nurr yakin boleh ambil gambar yg cantik..slow and steady ok..hehe ;).

ejai_ej said...

huh... sumpah jammed time tu.. prefer tak keluar rumah. hehehhehe.. kenapa bulb setting tak jadi??? confuse gak nih. hehehehhe. tp gambo superb!!!

Nurr Kasih said...

ejai_ej: nurr pun x tau knp, ni nak tanya otai ni hehe. nurr set bulb, f9, iso100 tp mcm over exposed plk. pas tu guna mode s, 5s, iso100 bru ok sket.

jadi apa kata otai?? something wrong somewhere ke? heheh.

ejai_ej said...

lama sangat kot tekan shutter masa pakai bulb tu kot.. f number kasik lagi burst sampai 22 kot.. hehehhe... sumpah tak penah try lagik. hehehhee

Nurr Kasih said...

ejai_ej: agaknya la kot..kena tekan skejap je ye?? ada bca f antara 9-12 katanya..hehe. tp klu ejai yg try msti result superb! nway thanks. Insha-Allah nti akan dicuba dilain hari heheh.