Thursday, May 19, 2011

Tiada sepi, bila DIA dihati | Putrajaya

lensa nurrkasih:

Mendung
Putrajaya

Kita tidak lepas daripada rasa jemu, gundah, sunyi dan lesu. Putaran kehidupan, pasti meletihkan. Tanpa cinta yang mendalam dan menyala-nyala kepada Allah, segala bentuk cinta yang lain akan beransur malap dan gelap. Begitulah fitrah hati. Cinta Allah itu adalah tapak segala cinta yang lain. Bila cinta Allah goyah, cinta yang lain akan turut rebah.

Tetapi, bila cinta kuat untuk Allah, emosi jadi tenteram ketika jemu, gundah, sepi dan lesu. Kerana hati sentiasa merasai ada DIA di sisi. Imam Ghazali pernah menukilkan, “Ketika kau kesepian jangan kau katakan aku sunyi… tetapi katakan pada diri, di sisiku sentiasa ada Pemerhati!” ~ Genta Rasa ~

* Al-Fatihah dan salam takziah untuk keluarga sahabat yang selamanya pergi meninggalkan kita. Allahu.. saat itu pasti tiba.

10 nurr click(s):

bact said...

indahnya..
boleh ajar gua tak..
gua dah lama tak pgg dslr gua...
asik bz dgn blog
dgn stdy ja..

Faaein Talip Roy said...

betulkan.. sepi itu indah bila ada DIA.. =]

黄清华 Wong Ching Wah said...

Always mendung weather in KL and elsewhere Selangor ! tapi nice catch !

EB said...

Al-Fatihah..
Amin..

yangyuyu said...

takziah kepada tdb

Nurr Kasih said...

~ bact: InshaAllah boleh share2..tapi nak ajar tu belum layak rasanya :). xapa ada masa baru amik gambar, utamakan pelajaran dulu :).

~ Faaein: Faaein, xmo sepi2 dah..DIA kan ada :D

~ Mr.Wong: thanks :). ya cuaca xmenentu..2-3 minggu juga x ambil gambar. kena buat indoor shoot ni he.

~ EB & Ummi: ya Al-Fatihah utk tdb.

afzan said...

makin rajin nurr bermadah :)

Nurr Kasih said...

~ afzan: hehe rajin bermadah??..ni kata2 dari murabbi Genta Rasa. Sila ke blog Ustaz Pahrol...blog yg sangat bagus utk muhasabah diri dan kehidupan ^_~

adrenalina said...

suka jugak dgn tulisan Ustaz Pahrol...

nur ...tak tengok NUR KASIH the MOvie ke??hehehe

Nurr Kasih said...

~ adrenalina: ya sgt suka tulisan2 beliau. sgt membri kesan pada jiwa :)..

heheh..ada juga kwn ajak pi tgk ptg ni..tapi xada masa. tak tau bila dpt tgk heheh.