Monday, November 11, 2013

Serahkan diri kepadaNya | Kunak, Sabah

lensa nurrkasih: 

Bismillahirrahmanirrahim.

Salam Isnin. Tazkirah ini untuk peringatan diri sendiri dan untuk sahabat2 semua juga :).

Rasulullah SAW mengajar kita supaya berdoa dengan doa ini:
”Ya Allah janganlah Engkau serahkan diriku kepada diriku sendiri walaupun dalam sekelip mata atau lebih cepat dari itu.”

Mengapa? Kerana diri kita lemah, ilmu cuma ‘sekerat’, kudrat kita terhad. Mana mungkin kita dapat mengharungi kehidupan yang begitu mencabar ini hanya bersandarkan kekuatan diri. Kita tidak mengetahui apa yang terbaik untuk diri kita sendiri. Kita hanya penerima, kita bukan Pemberi. Yang memberi ialah Allah, dan Allah menegaskan apa yang diberikanNya untuk kita adalah baik belaka. Namun kadang-kadang akal kita tidak akan mampu mengetahui rahsia di sebalik yang pahit, pedih dan sakit. Mahunya yang manis-manis sahaja. Apatah lagi nafsu… ia akan memberontak apabila terjadi sesuatu yang berlawanan dengan kehendak tabienya.

Justeru, dalam doa itu Rasulullah SAW berpesan  agar serah dan pasrahkanlah hati serta diri kepada Allah.

"Ya Allah, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau tersalah. Ya Allah, janganlah Engkau bebankan kami dengan bebanan yang berat yang tidak kami sanggup memikulnya. Berilah maaf kepada kami, ampunilah kami dan rahmatilah kami. Engkaulah sebai-baik penolong kepada kami."


4 comments:

syakey said...

tiada daya upaya kita melainkan hanya dengan izin Allah.

:)

黄清华 Wong Ching Wah said...

God Bless for the beautiful words !

Faarihin said...

Terima kasih atas peringatan ini. Sungguh meresap ke hati.

Nurr Kasih said...

Faarihin: InsyaAllah peringatan utk kita bsama.