Thursday, November 14, 2013

Fly

lensa nurrkasih: 

Terbang tinggi
Laut China Selatan dilintasi
Moga Allah rahmati.

Wednesday, November 13, 2013

Random@3: Wordless wednesday

Membuat puisi memang tidak akan mudah,
bila kau sedang tak merasa apa-apa.
~karenapuisiituindah~

:)

Monday, November 11, 2013

Serahkan diri kepadaNya | Kunak, Sabah

lensa nurrkasih: 

Bismillahirrahmanirrahim.

Salam Isnin. Tazkirah ini untuk peringatan diri sendiri dan untuk sahabat2 semua juga :).

Rasulullah SAW mengajar kita supaya berdoa dengan doa ini:
”Ya Allah janganlah Engkau serahkan diriku kepada diriku sendiri walaupun dalam sekelip mata atau lebih cepat dari itu.”

Mengapa? Kerana diri kita lemah, ilmu cuma ‘sekerat’, kudrat kita terhad. Mana mungkin kita dapat mengharungi kehidupan yang begitu mencabar ini hanya bersandarkan kekuatan diri. Kita tidak mengetahui apa yang terbaik untuk diri kita sendiri. Kita hanya penerima, kita bukan Pemberi. Yang memberi ialah Allah, dan Allah menegaskan apa yang diberikanNya untuk kita adalah baik belaka. Namun kadang-kadang akal kita tidak akan mampu mengetahui rahsia di sebalik yang pahit, pedih dan sakit. Mahunya yang manis-manis sahaja. Apatah lagi nafsu… ia akan memberontak apabila terjadi sesuatu yang berlawanan dengan kehendak tabienya.

Justeru, dalam doa itu Rasulullah SAW berpesan  agar serah dan pasrahkanlah hati serta diri kepada Allah.

"Ya Allah, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau tersalah. Ya Allah, janganlah Engkau bebankan kami dengan bebanan yang berat yang tidak kami sanggup memikulnya. Berilah maaf kepada kami, ampunilah kami dan rahmatilah kami. Engkaulah sebai-baik penolong kepada kami."


Saturday, November 09, 2013

Instagram picture: Random 1

Assalamualaikum kepada semua sahabat. Gambar di atas adalah gambar-gambar saya di instagram. He saja-saja nak share kepada sahabat blog semua :). Oh, minggu depan saya akan bermusafir lagi. Moga dipermudahkan perjalanan kami. Selamat berhujung minggu kepada semua. Moga berbahagia selalu :).

* "Tiada orang yang sepi daripada ujian. Ada ujian yang kita kena hidup dengannya. Apa sebabnya? Kerana inilah jalan untuk kita sentiasa merintih kepada-Nya" ~ Genta Rasa ~ Allahu..

Wednesday, October 30, 2013

Model Cilik: Photoshoot in the backyard | Bangi, Selangor

lensa nurrkasih:

Puteri Qaseh Qistina
Bangi


Gambar ini dah lama saya rakamkan cuma baru berkesempatan untuk diupload. Gambar ini diambil ketika raya Aidilfitri August lepas. Tak ambil banyak masa pun. Waktu petang dalam pukul 5, cuaca yang cerah, set up sikit dengan kerusi merah, tukar baju dan ambil gambar. Mood model agak baik petang itu, lagipun dia memang suka bermain kat laman pun :). Inilah hasilnya.. 

More photo LensaNurrPhotography :)

Wednesday, October 09, 2013

Repetition | Bangunan Wisma MUIS, Kota Kinabalu Sabah

lensa nurrkasih:

Biasanya kami akan ke Bangunan Wisma MUIS ni sebulan sekali. Di tingkat bawah bangunan ni banyak dijual makanan kesihatan macam habatus sauda, madu, produk kecantikan keluaran tempatan, buku-buku agama, baju muslimah, tudung dan macam-macam lagi la. Ini kiranya macam one-stop centre untuk barangan islamik. Suka pergi ke sini cuci2 mata dan biasanya kami akan beli buku :).

Friday, October 04, 2013

Random@4: All in one | Sabah

lensa nurrkasih:

Ini gerai tepi jalan di Abaka, Tawau. Singgah sarapan nasi kuning dulu sebelum ke bandar Tawau membeli barang.
Rutin saya bila balik kampung akan hantar mereka geng SMSLD ke asrama, Lahad Datu.

Rindu Puteri Qaseh. Raya Aidiladha 2011 bersama di Kunak.

Hehe Aimy tengok jam nak balik dah. Di D-KL Likas, Kota Kinabalu makan ayam penyet.

  Aktiviti uji minda di Pusat Sains Kota Kinabalu
Pelancong asing yang datang ke Semporna untuk melihat Regata Lepa-Lepa, Semporna. Saya ditemani oleh Abah dan Ummi masa ini. Abah dan Ummi tak nak biarkan saya seorang-seorang drive ke Semporna seawal subuh.
Kebun Abah di belakang rumah di kampung halaman, Kunak. Segala macam tanaman ada..
Di Bandar Sri Indah, Tawau.
Segala hal yang baik selalu datang di waktu yang tepat.
Pun di tempat yang tepat.
Dan tentu dengan seseorang yang tepat.
~Karenapuisiituindah~
* Salam Jumaat kepada semua sahabat. Mari perbanyakkan selawat kepada Rasulullah saw. Allahumma salli `ala sayyidina muhammad wa`ala ali sayyidina muhammad 50x.

Hari ini upload gambar random lagi. Antara gambar-gambar yang dah lama edit cuma hari ini baru upload. Sesekali tengok gambar lama best juga kan..terasa cepatnya masa berlalu. Mari hargai seseorang yang ada di sisi, di masa dan di tempat yang selalunya tepat mereka hadir :).

Sunday, September 29, 2013

Simpang ke Kunak-Lahad Datu 1 km

lensa nurrkasih:

Angin adalah lagu
Yang bergemersik
Pada celah-celah daun.
Angin adalah lagu
Yang bersenandung
Bersama damai alam.
~lensa nurr, 290913~

Throwback gambar-gambar masa balik kampung hari tu. Kalau dapat balik kampung suka jalan-jalan dan ambil gambar sana sini.  Sambil-sambil ambil angin tu, tak nak lah lepaskan peluang tekan shutter sekali. Siapa lagi temankan kalau bukan model cilik seorang ni.. Dia kan minah kampung.. Tiap petang mesti ajak nenek dia jalan ambil angin :). Jadi kalau ajak jalan, tak menolak punya. Dia dulu jalan kat depan :).

Wednesday, September 25, 2013

Wordless Wednesday: Kebenaran..

 lensa nurrkasih:
 
Burulah kebenaran, jangan terlalu memburu keindahan. InsyaAllah apabila kebenaran menjadi milikmu, semuanya akan kelihatan indah ~Genta Rasa~

Saturday, September 07, 2013

Binalah harapan.. | Kunak, Sabah

lensa nurrkasih:

Serah dan pasrahlah kepada kekuatan Allah bukan pada kekuatan kita. Ketika bertembung dengan halangan yang sukar, atau setelah segala usaha telah menemui jalan buntu, binalah harapan dengan menyerahkan segalanya kepada Allah. Pada detik itulah selalunya terbuka jalan, terserlah penyelesaian. Let go, let GOD! ~ Genta Rasa ~

Wednesday, September 04, 2013

Newborn | Baby Ryan Al-Hakim

lensa nurrkasih:
Baby Ryan
Bangi
Subhanallah.. Allahuakbar. Meet baby Ryan only 2 days old!.  So sweet and handsome boy :). Sangat excited dengan newborn baby..cute, kecil dan sangat wangi.
*“Semoga Allah memberkati pada bayi ini dan semoga Allah menjadikannya sebagai anak yang berbakti dan bertakwa.”

More photo LensaNurrPhotography :)

Friday, August 16, 2013

Bayangan| Self-Potrait 4

lensa nurrkasih:
Self-Potrait
Alamanda, Putrajaya
Bayang| Self-Potrait| Alamanda, Putrajaya

Aku masih boleh melihatnya
Tanpa mata dan teropong..
Sekilas, dalam cahaya jingga matahari senja,
Aku melihat bayangannya pada diriku... ~ Jendela Puisi~

* Salam Jumaat semua. Jangan lupa mendoakan saudara kita di Mesir agar terbebas dari kezaliman tentera junta Mesir. Begitu juga semua saudara kita di seluruh dunia. Semoga Allah menurunkan pertolongan-Nya. Aamiin.

Thursday, August 08, 2013

Salam Aidilfitri 1434H

lensa nurrkasih:
 
1 Syawal 1434H
Salam Aidilfitri
 
"Terdapat riwayat yang datang dari para sahabat radhiyallahu’anhum bahawasanya mereka saling mengucapkan selamat di hari raya dengan ucapan, تقبل الله منا ومنكم “Taqabbalallahu minna wa minkum” (Semoga Allah menerima (amalan) dari kami dan darimu sekalian)"

* Selamat Hari Raya kepada semua sahabat. Ampun maaf dipinta jika ada salah dan silap. Mari kita raih fitrah kebahagiaan dan kesyukuran menjelang syawal ini. Moga segala amalan kita di bulan Ramadan diterima dan kita menjadi insan yang lebih bertaqwa. Minna wa minkum taqabbal ya kareem.

Wednesday, August 07, 2013

Akhir Ramadan 1434H | Kunak, Sabah

lensa nurrkasih:
29 Ramadan 1434H
Kunak, Sabah
Peringatan hari ini. 

Celakalah mereka yang setelah Ramadan pergi tidak Allah ampuni dosa mereka. Dari Ka’ab Bin ‘Ujrah (ra) katanya: Rasulullah S.A.W bersabda: “Sesungguhnya Jibrail (A.S) telah membisikkan (doa) kepadaku, katanya: Celakalah orang yang mendapati bulan Ramadhan tetapi dosanya tidak juga diampuni".
T__T.. Semoga Allah menerima segala amalan kita sepanjang Ramadan ini dan mengampuni dosa-dosa kita yang lalu. Aamiin.

Sunday, August 04, 2013

Pre-Ramadan | Sofia Zahra

lensa nurrkasih:
Sofia
Kota Kinabalu, Sabah

Sebelum Ramadan, saya sempat mengambil gambar model cilik ini. Apa taknya.. dah berulang kali cakap yang dia dah lama tak buat photoshoot huhu. So.. saya ikutkan je sebab dia yang semangat nak ambil gambar. Tempat seperti biasa di atas bukit berdekatan dengan rumah. Sebab kerelaan sendiri, mood pun baik je masa ambil gambar tu. Layan je la gambar-gambar Sofia ni :).

Salam kepada semua sahabat. Selamat berpuasa di hari-hari terahir Ramadan dan InsyaAllah mari sama-sama tingkatkan ibadah. Moga beroleh pengampunan segala dosa-dosa. Aamiin.

*LensaNurr Photography.