Monday, December 31, 2012

Selamat Tahun Baru 2013

Bismillahirrahmanirrahim. 

lensa nurrkasih:

 #Puteri Qaseh, LCCT Airport

2012 berlalu. 2013 menjelma.
Apa yang telah kita lakukan?
Apa pula yang akan kita lakukan?
Yang telah berlalu, apakah dipenuhi keburukan atau kebaikan?
Yang akan ditempuhi, apakah akan diisi dengan cara yang sama juga?
~ Afdholul Rahman~

SELAMAT TAHUN BARU 2013

Friday, December 21, 2012

Sayyidul Ayyam | Sudah bersawangkah?

Bismillahirrahmanirrahim.

lensa nurrkasih:


 
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم

Huhu lama blog tak berupdate. Semalam ada terbaca status En. Wazari Wazir :). "Percayalah cakap saya, nak buat blog atau nak set up blog bukannya susah. Kurang setengah jam pun boleh siap, tapi nak maintain blog, nak update blog dengan maklumat berguna, hatta nak menceritakan pengalaman kita bekerja seharian, adakalanya terasa bagai satu bebanan yang amat berat. Kita berbangga, senyum lebar, telling the world that we have a blog to share but after a while, our blog become "Old Kid On The Block" nobody notice it, and after a year, most blog died without notice, alangkah malangnya nasib blog tersebut".

Heheh.. Memang diakui, kadang liat juga nak update blog. Tapi adakala tu, datang juga semangat nak share sesuatu dan rasa happy bila dapat berkongsi gambar. Gambar tak lawa mana pun...  tapi harapnya ada manfaat yang boleh diambil. Saya juga sedang bermujahadah.. untuk terus sharing dengan semua. Harap sahabat2 yang lain pun terus berusaha update blog ye :).

*Salam takziah kepada keluarga dan sedekahkan Al-Fatihah kepada Allahyarham Sifu Rabani Ayub (fb) - Documentary Photographer and Photojournalist dari Sabah yang telah 'pergi' semasa menjalankan tugasnya. AL-FATIHAH.

Monday, December 03, 2012

Dear December | UMS, Kota Kinabalu

Bismillahirrahmanirrahim. 

lensa nurrkasih:


# Padang UMS, Sabah

Waktu tidak pernah berhenti. Sebahagia manapun kita, semenderita apapun kita, mau semarah apapun kita, sebenci apapun kita, sesebal apapun kita, dan berbagai bentuk perasaan lainnya. Ingatlah selalu, waktu di seluruh belahan bumi tidak pernah berhenti. Tetap berjalan. 

Kita suka menghabiskan waktu dengan keluarga, seseorang, atau entahlah. Seolah-olah rasanya detik jam di dinding terhenti. Tidak. Waktu tetap berjalan. Kita tidak suka menghabiskan waktu dengan keluarga, seseorang atau entahlah. Sehingga ingin rasanya detik jam berlalu pantas. Tidak. Waktu juga tetap berjalan. ~ Tere Liye ~

Setiap detik, setiap minit. Masa terus melaju pasti. Mahu tidak mahu, kita harus terus berjalan. Semoga diri tidak membazir terlalu banyak waktu.

Friday, November 23, 2012

Bali | Jalan Sulawesi

Bismillahirrahmanirrahim.

lensa nurrkasih:

# Jalan Sulawesi di Bali, Indonesia

Gambar ini saya ambil masa ke Bali tempoh hari. Kami di bawa ke Jalan Sulawesi ini oleh Pak Supir teksi sebab nak membeli kain. Katanya di kawasan ini banyak kain dan murah-murah. Murah-murah itu yang dicari he. Lokasi tempat kain ini di Denpasar iaitu capital city dan terletaknya pejabat pentadbiran bagi Bali. Terdapat dua buah bangunan dan disepanjang itu penuh dengan kedai kain huhu. Saya cuma beli dua pasang kain. Rambang mata juga nak pilih bila dah banyak pilihan :). Sehelai kain cotton dapat dalam Rp 88,000.00 atau dalam RM25. Kalau ikutkan memang nak borong banyak he.

Sebenarnya yang buat teruja ialah jumpa nama Jalan Sulawesi ini. Macam tau-tau je saya ingin menjejak Makassar, Sulawesi, Indonesia. Insya-Allah mudah-mudahan direzekikan :).

Thursday, November 15, 2012

Salam Maal Hijrah 1434H | Kunak, Sabah

Bismillahirrahmanirrahim.

lensa nurrkasih:

# Masjid Kunak

Salam Ma'al Hijrah buat sahabat semua :-).

Wednesday, November 14, 2012

Wordless Wednesday: Hati kita

Bismillahirrahmanirrahim. 

lensa nurrkasih: 

# Tanjung Agas, Negeri Sembilan

"Seluruh air di samudera lautan tidak bisa menenggelamkan sebuah perahu kecil, jika airnya tidak masuk ke dalam perahu tersebut. Maka, seluruh kesedihan, kegundahan, beban hidup di dunia ini tidak bisa menenggelamkan hati kita, kecuali kita membiarkannya masuk ke dalam hati kita sendiri." ~ Tere Liye ~

* Wordless ke? Hehe. Oh, quote di blog saya ni, kadang2 tak bersesuaian dengan gambar huhu. Apapun abaikan je. Peace ^^,

Friday, November 09, 2012

Minimalism: Mencapai matlamat | Melaka

Bismillahirrahmanirrahim. 

lensa nurrkasih: 

# Menara Taming Sari, Melaka

"Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan berjuang kepadanya tanpa menyimpang" ~ Cecil B. Demille ~
* Oh ya, saya juga ada ikuti gambar-gambar Minimalism di fb. Siapa yang suka gambar minimal, boleh tengok ye. Saya memang sangat suka :)

Wednesday, November 07, 2012

Wordless Wednesday: Haruslah senyum :)

Bismillahirrahmanirrahim. 

 lensa nurrkasih: 

"Dan sesungguhnya, Dia lah yang menyebabkan (seseorang itu bergembira) tertawa, dan menyebabkan (seseorang itu berdukacita) menangis." (An-Najm 53: 43)

Senyumlah untuk 'mencipta' kegembiraan, jangan hanya menanti gembira untuk mencipta senyuman!

Thursday, October 25, 2012

Salam AidilAdha 1433H

Bismillahirrahmanirrahim. 

lensa nurrkasih:


 # Floria 2011, Putrajaya

Salam Aidiladha kepada semua. Moga segala pengorbanan diredhai olehNya.

Allah itu dekat, selagi kita tidak menjauh dariNya. Dekatilah Allah dengan berkorban untukNya.
Cinta itu indah tetapi bukan mudah, kerana setiap cinta menagih korban... apatah lagi cinta Allah!
Mengorbankan 'perasaan' jauh lebih payah daripada mengorbankan harta, kerana pengorbanan perasaan satu takah dalam perjalanan mengorbankan jiwa!
~ PMJ ~

Friday, October 19, 2012

Sayiddul Ayyam | Alhamdulillah...

Bismillahirrahmanirrahim.

lensa nurrkasih:




# Pantai Kuta, Bali, Indonesia

Hidup ini sederhana sekali. Tinggal dijalani sebaik-baiknya, banyak-banyak bersyukur. Maka semoga kita selalu bahagia dengan apa yang kita miliki. ~ Tere Liye ~ 

Salam Jumaat kepada semua. Mari perbanyakkan selawat dan berusaha membaca surah Al Kahfi. 

“Barangsiapa yang membaca Surah Al Kahfi pada hari Jumaat, dia akan disinari cahaya di antara dua Jumaat.” (HR An Nasa’i dan Baihaqi).

Monday, October 15, 2012

Mimpi kita | Bali, Indonesia

Bismillahirrahmanirrahim.

lensa nurrkasih:

Mimpi 
Pantai Kuta, Bali


Mimpi yang kita mahu,
adalah mimpi yang mengurangkan tidur kita,
membuatkan kita bangkit bekerja,
untuk mengejarnya.

Bukan mimpi yang memanjangkan lena,
dan kita tidak berbuat apa-apa,
tertipu dengannya.

 ~ Hilal Asyraf ~

Sunday, October 14, 2012

Aimy | Tanjung Lipat, Kota Kinablu

Bismillahirrahmanirrahim. 

lensa nurrkasih: 

Nur Aimy Insyirah
Tanjung Lipat, Kota Kinabalu


*Di tepi pantai, tapi pantainya tak kelihatan ;). Aimy happy kena lambung ^^,

Hanya kerana kasih. Hanya untuk kamu.

Thursday, October 11, 2012

Direct line | Bangi

Bismillahirrahmanirrahim. 

lensa nurrkasih:

Awan Nano
UKM  

"Pada waktu segala jalan hubungan di bumi ditutup orang, hubungan ke langit lapang terluang." ~ Hamka ~

*Terus contact direct line :) ~ aha ~

Friday, October 05, 2012

Travelog: Bali | Part III (Akhir)

Bismillahirrahmanirrahim. 

lensa nurrkasih:

Goa Gajah,
Bali, Indonesia


Goa Gajah adalah tempat kunjungan terakhir kami. Goa Gajah adalah Peninggalan Purbakala di dalamnya terdapat Petirtaan Kuna 12 x 23 M2, terbagi tiga bilik. Di sekitarnya juga terdapat kolam pertitaan dengan tujuh patung widyadara-widyadari yang sedang memegang air suci. Katanya ketujuh pancuran ini sebagai lambang tujuh sungai penting yang sangat dihormati di India ~ sumber.

Sambung cerita travelog saya ke Bali. Boleh baca di sini  Part I dan Part II. Kami menyambung destinasi seterusnya iaitu Segara Windhu tempat kopi luwak. Di sepanjang menuruni kawasan tanah tinggi Kintamani, mata dihidangkan dengan pemandangan sawah padi dan rumah-rumah masyarakat Bali. Sampai kami di Segara Windhu iaitu kawasan kecil seperti nursery penanaman kopi. Kami diperkenalkan dengan asal usul kopi luwak, kemudian dihidangkan kopi secara percuma. Lepas tu motifnya suruh beli la tu. Oleh kerana saya bukan penggemar kopi, saya try sikit je dan memilih untuk minum koko. Sedap :)

# Sambil2 minum kopi ambil self potrait dulu ;)

Dah selesai menikmati kopi dan penggemar-penggemar kopi pun membeli kopi, kami seterusnya ke destinasi terakhir iaitu di Goa Gajah di Desa Bedulu, Bali. Inilah dia Goa nya. Saya sempat jugak masuk ke dalam dan terdapat tiga bahagian yang diletakkan seperti kain kuning di dalam gambar ni. Tempat untuk offering mereka. Sekejap je saya kat dalam sebab rasanya nak lemas dengan bau colok dan rasa terhimpit pulak sebab gua tu kecil je. Lepas tengok tu, cepat-cepat saya keluar sambil Pak Ari masih menerangkan tentang asal usul Goa ni pada ahli rombongan yang memang minat sejarah ni :).


Ahli rombongan trip sedang mendengar penerangan Pak Ariyana tentang sejarah Goa Gajah :)


Keluar dari Goa Gajah ini, kami sempat lagi cuci mata dan membeli barangan kraftangan yang dijual di situ :). Hari pun dah semakin petang dan tempat untuk dilawati pun dah habis, kami pun bertolak balik dan singgah untuk makan malam. Malam itu kami makan di Natrabu Minang Restaurant. Kemudian balik ke hotel untuk kemas-kemas barang dan balik pada keesokan harinya.

# Di dalam restaurat ni ada pentas ala-ala pelamin. Ahli rombongan tak lepaskan peluang mengambil gambar :).
Keesokan harinya flight balik ke KL pada pukul 11 pagi. Sebelum ke airport, ahli rombongan sempat lagi singgah membeli belah untuk kali terakhir di Krishna Mall. Memang murah sangat-sangat dan berbaloi membeli cenderahati kat situ. Ok selesai! Bye-bye Bali :).

Sampai di sini saja catatan perjalanan saya sepanjang di Bali. Sekadar catatan peribadi untuk tatapan di masa depan. Dengan budaya dan agama yang berlainan yang dianuti oleh masyarakat di sini, setinggi syukur pada Allah atas nikmat Iman dan Islam pada diri. Wassalam.

"Berjalanlah, melihatlah dan mentafsirlah. Mengagungkan kebesaran Allah di dalam musafir tak pernah rugi."

Saturday, September 29, 2012

Travelog: Bali | Part II

Bismillahirahmanirrahim. 

lensa nurrkasih:

Gunung dan Danau Batur
Kintamani, Bali

Kintamani Valcano ini kami jejak pada hari keempat kami di Bali. Kawasan ini adalah tempat wisata yang popular di Bali. Kintamani memiliki udara pergunungan yang sejuk dengan panorama Gunung  dan Danau Batur yang indah. Gunung ini masih aktif dan letusan yang pernah berlaku pada tahun 1917, dimana letusan tersebut telah mengambil ribuan nyawa dan menghancurkan ratusan rumah penduduk Desa Batur Tua yang berada di dasar kaldera Batur. Pesona alamnya yang indah iaitu pemandangan Danau Batur yang merupakan danau terbesar di Bali dan Gunung Batur yang masih aktif menjadi salah satu tujuan wisata paling favorit di Bali ~ sumber.

Sambung cerita wisata kami di Bali setelah dua hari berconference. Tapi dalam dua hari tu sambil menyelam minum air, banyak juga gedung beli-belah dilawati. Berspa pun sudah :). Ok boleh baca Part I travelog saya di Bali. Sambung perjalanan berwisata pada hari keempat.

Pada hari keempat itu kami dikehendaki berkumpul di lobi hotel pada pukul 8 pagi. Sebelum breakfast tu, tak lepaskan peluang ke pantai Kuta di awal pagi. Apa tidaknya, selama 3 hari di sana cuaca tak mengizinkan untuk berjalan-jalan di pantai. Hujan sentiasa mengiringi perwistaaan huhu. Pantai ni dekat je dengan tempat menginap kami. Tapi tak pe, hujan rahmat. Suasana pun nyaman je.

 # Pantai Kuta, Bali. Awal pagi lagi, jadi tak ramai lagi pelancong bersantai-santai.

Selepas breakfast di hotel, kami menunggu van yang akan membawa kami ke tempat wisata yang telah dipilih oleh ahli rombongan iaitu Ubud Art Village - Kintamani Valcano - Seribatu Village - Goa Gajah.

Tempat pertama yang kami tuju adalah di Ubud Village di Kabupaten Gianyar. Di kawasan Ubud ni terkenal dengan bakat seni masyarakatnya yang menawarkan perhiasan berupa lukisan, batik, patung, ukiran dari kayu dan seni emas dan perak. Ini adalah salah satu tempat yang kami singgah gedung menjual batik.



Di bangunan inilah terdapat banyak batik dijual. Tapi di kawasan dalam tidak dibenarkan mengambil gambar. Karyawan-karyawati sedang mencanting batik.


Konon2 sedang khusyuk mendengar penerangan :). Tapi Kak Zaim dan Kak Suraya memang serius ok.

"Nak try juga.." :)

Selepas lebih kurang satu jam melawat dan ada yang membeli batik di sini, seterusnya kami di bawa ke tempat menjual barangan silver pula. Masuk je ke kawasan bangunan tu, di bahagian luar ada pekerja-pekerja menunjukkan cara melebur silver untuk dibuat loket, cincin dan macam-macam lagi perhiasan. Untuk barangan silver yang di jual, terletak di bahagian dalam bangunan. Masuk melalui sebuah pintu dan tidak dibenarkan mengambil gambar di bahagian menjual silver tu.


Selepas melihat barangan silver tu, kami ke destinasi seterusnya iaitu ke Seribatu Village. Perjalanan lebih kurang 20 minit. Di sini kami dibawa ke rumah sebenar masyarakat Bali untuk melihat sendiri kehidupan mereka secara live.

 # Pak Ari menerangkan reka bentuk dan fungsi ruang di dalam rumah masyarakat Bali

Setelah itu barulah kami ke Kintamani Volcano yang perjalanannya mengambil masa 2 jam dari Denpasar. Kintamani ni ala-ala Cameron Highland kalau kat Malaysia. Kawasan tanah tinggi yang sejuk. MasyaAllah pemandangan yang cantik dari atas. Namun Gunung Batur tak berapa jelas oleh kabus. Mungkin juga disebabkan hujan yang turun pada malam hari sejak kami di sana.

Kami sampai di Kintamani lebih kurang jam 12.30 t/hari. Dah tiba masanya untuk makan pun. Inilah restoran untuk lunch kami pada hari itu. Restoran Suling Bali. Restoran ini berhadapan dengan pemandangan Gunung Batur. Oh ya, Musolla ada disediakan di dalam restoran ini. Kami solat jamak dahulu kemudian menjamu selera :). Selepas itu barulah sesi mengambil gambar.
# Itu pemandu kami dengan van Isuzu. Di tanah pergunungan ini ramai penjaja jalanan. Mereka akan terus memujuk untuk membeli barang yang mereka bawa (cenderahati, pakaian, key-chain, dll). Ayat saya, "Nggak buk. Saya nggak mau" hehe.

# Suasana di dalam restoran Suling, Bali.

Ini dipanggil jus jeruk dengan harga Rp 25,000. Kat sini fresh orange. Kalau yang pernah ke Indonesia, tentu tahu rasa jus di sana. Memang sangat sedap 100% buah. SIL dah perkenalkan jus alpukat ataupun avakado semasa hari kedua di sana. Tapi sedikit kecewa masa di Kintamani ni boleh habis pula jus alpukat. Sampai sekarang masih teringat pula jus yang pekat tu dan sangat sedap.

Gerai buah-buahan di dalam perjalanan turun dari Kintamani. 

Ok sampai di Kintamani dulu update perjalanan saya di Bali. Insya-Allah akan sambung dalam perjalanan turun dari Kintamani singgah minum kopi gratis di Segara Windhu. Oh panjang juga entry kan. Apapun Alhamdulillah.. syukur Ya Allah atas segala nikmat yang Engkau berikan. Selamat berhujung minggu semua. Semoga ceria-ceria selalu.

Wednesday, September 26, 2012

Travelog: Bali | Part I

Bismillahirrahmanirrahim.

lensa nurrkasih:

Muzium Bali dan Monumen Bajra Sandhi
Bali, Indonesia

Ini adalah Monumen Bajra Sandhi, Bali. Merupakan Monumen Perjuangan Rakyat Bali dan menjadi simbol masyarakat Bali untuk menghormati para pahlawan serta merupakan lambang persemaian pelestarian jiwa perjuangan rakyat Bali dari generasi ke generasi. Monumen ini terletak di depan Kantor Gubernur Bali yang mengekspresikan sebuah genta yang tinggi menjulang bagi masyarakat Bali ~ sumber.

Ini sedikit cerita travelog saya ke Bali pada 16-20 Sept 2012. Boleh dianggap travelog ke? Apa-apa aja la kan. Alhamdulillah..saya berpeluang menjejak Bali. Saya ke Bali bersama SIL dan ahli rombongan untuk conference. Thanks a lot sis (moga dimurahkan rezeki dan selalu dalam lindunganNya). Ok bab conference itu saya tak akan ceritakan, tapi bab berwisata sambil ambil gambar itu yang saya suka :).

# Pasport jangan lupa :)

Oh! bagi penggemar fotografi, Bali adalah satu tempat yang memang ah..nak cakap apa ye..Rare. Exotic. Human interest, senibina dan nak buat street photography memang best. Dapat berjalan di sepanjang lorong atau outing photography pasti akan dapat banyak gambar. Dapat melihat kehidupan orang lain yang berbeza budaya dan agama membuka mata untuk mensyukuri nikmat yang Allah kurniakan pada diri. Saya ke sini mengikut trip dan pilihan tempat sudah pun ditentukan, jadi saya ikut sahaja dan mengambil gambar sesempat yang boleh. 

Penerbangan dari LCCT ke Denpasar mengambil masa selama 3 jam. Dalam kapal terbang rasa teruja nak sampai :). Mula-mula tu rancak bersembang, dah puas sembang.. tido dan tido. Huhu jenuh juga kan menunggu sampai tiga jam di atas kapal terbang. Akhirnya tiba juga di Ngurah Rai International Airport, Bali. Dalam pukul 4 semua urusan imigresen selesai dan kami decide untuk terus tour bersama Pak Ariyana (pemandu pelancong) ke Muzium Bali dan Monumen Bajra Sandhi. Iye la alang-alang kan..kalau dah check in hotel, liat pula nak keluar semula.

# Bergambar bersama ahli rombongan kongres di hadapan pintu masuk Museum Bali.

Di Muzium tu biasalah penerangan asal usul tentang Bali dan penduduknya. Masa tu badan pun dah rasa lemau, jadinya tak la ambil perhatian sangat hehe. Yang menarik perhatian saya di halaman Muzium tu ramai kanak-kanak yang belajar menari. Katanya mereka berlatih untuk acara-acara keagamaan ataupun persembahan untuk pelancong yang datang ke Bali. Tunggu kat lua Muzium dan sanp snap.
# Di luar Museum Bali, ramai budak2 dan remaja berlatih menari tarian kebudayaan..

Gambar di bawah adalah Monumen Bajra Sandhi. Ramai juga masyarakat tempatan di luar kawasan monumen ni. Ada yang bersantai-santai, peniaga dan beriadah memandangkan monumen ini bersebelahan dengan padang. Sebenarnya kami tak dapat pun nak masuk ke dalam kawasan monumen ni sebab dah ditutup pada pukul 5 petang. Kami sampai dah 5.15 petang, jadinya tak dapat la nak masuk. Pak Ari pun tak pulak bagitahu, so kami ambil gambar dari luar pagar pun jadi la.



# Ini di hadapan Monumen Bajra Sandhi.

Hari pun sudah semakin petang dan perut dah mula menyanyi. Apalagi kami pun dibawa ke Kemangi Restaurant. Kami solat jamak dulu di Musolla yang disediakan kemudian menjamu selera.


Selepas menjamu selera, kami check-in di Kuta Beach Hotel. Malamnya, selepas hemat diri dan menghilangkan lelah, kami tidak lepaskan peluang jalan dan cuci mata di sekitar bandar Kuta. Kami singgah ke pusat beli belah Matahari. Ada juga la kakak2 ahli rombongan yang memborong. Memang hapenning malam kat sana. Ramai pelancong dari luar negara.

Ok Ini Itinerary sepanjang kami di sana :).

Day 1: LCCT - Ngurah Rai Airport, Denpasar, Bali - Muzium Bali - Monumen Bajra Sandhi - Dinner: Kemangi Restaurant - Check In: Kuta Beach - Night: Jalan-jalan.

Day 2: Conference - Night: Shopping :) 

Day 3: Conference - Night: Spa and Shopping :) 

Day 4: Ke Pantai Kuta - Breakfast - Ubud Art Village - Kintamani Valcano - Lunch: Restoran Suling Bali - Seribatu Village - Goa Gajah - Dinner: Natrabu Minagkabau Restaurant. 

Day 5: Ke Pantai Kuta - Breakfast - Shopping: Krishna Mall - Airport. 

Ok sampai sini dulu nanti sambung lagi :).