Tuesday, November 09, 2010

Basic Photography | Part 1 & 2

lensa nurrkasih:

Laman Budaya, Shah Alam
06.11.2010

lensa kecil: Minggu lepas, saya berkesempatan mengikuti satu kelas basic photography iaitu Kelas Belajar Fotografi/Editing Percuma untuk Bumiputra di Laman Budaya, Shah Alam ;). Terima kasih kepada Fairus dan semua fasi yang terlibat di atas usaha murni untuk berkongsi asas fotografi secara percuma kepada kami yang ingin belajar ini :). Kelas yang diadakan memang santai dan banyak input yang dapat diambil. Seperti biasa lah ye, ada outing, ada picture ;).

Kredit picture Ahmad Fairus

Ini semasa Kelas Basic untuk Part 1&2. Practice aperture, shutter speed and iso.

Tugasan Group 1 - Ambil picture tong sampah biru tu hehe.

"Before, after" - Kata Fairus yang banyak memberi tunjuk ajar.

Kelas Basic Part 3&4 - belajar teknik pengcahayaan dengan menggunakan reflector, speedlight dan cls.


Model adalah fasi.
Saya memang tidak pandai untuk mengambil gambar potret huhu. Cuba jaya untuk belajar ;).

Thanks kepada sahabat blogger Ejai_ej sebab meminjamkan speedlight. Dapatlah saya try and test :).

Antara rakan-rakan yang datang.




Kawasan sekitar Laman Budaya, best :).

Oh, ada juga sahabat blogger yang hadir iaitu Haidi tapi tidak pula bertegur sapa. Serius, saya konfius nak tegur, muka lain dalam blog he.. takut silap orang. Insya-Allah next outing tegur-tegur la ye :).

14 nurr click(s):

ejai_eda said...

Salam.. thanks jugak sebab kasi tau pasal klas nih. erm... InsyaAllah untuk 13 Nov nih saya turun lagi ke sana. tp kali nih ngan kengkawan office. hehehe..

Sasa Al-Sharif said...

wah, aktifnya dia skg. suka pic kaki tu :)

Nurr Kasih said...

ejai_eda: salam..sama2. oo turun lagi..bagus2 kat mna2 ada ilmu, pegi je hehe.

owh pic belakang CSI..tak minta izin plk hehe.

Nurr Kasih said...

Sasa: hehe..sejak kenal geng2 suka foto ni..teraktif pula :). sama la kita, nurr pun suka pic tu :D.

en_me said...

tak ajak pownn bahh.. uhuhu

ejai_ej said...

pic blakang CSI??? blakang tak pe kot.. takde saper perasan.. errr.. anyway saper CSI tu? photog CSI ker? hahahhahah

yangyuyu said...

oo haidi tu kwn awk eh dia ada dtg blog sy. best kan kelas ni berbaloi bgn awal pegi

Nurr Kasih said...

en_me: nak ajak..tp en.me jauh kat selatan sana :).

Nurr Kasih said...

ejai_ej: hehe..photog CSI ada dtg ke?? ada kes kot haha...pic belakang tak kisah kan :)

Nurr Kasih said...

yangyuyu: ya kwn blogger :). kenal kat blog. mmg best..dapat tambah ilmu yg ciput je ni :D.

Shatra said...

Wow hebatnya..siap dpt p kursus n outing sekali...hebat2..

Nurr Kasih said...

Shatra: tak la hebat mana pun..biasa2 ja :). pegi mana yg berkesempatan. jalan2 cari ilmu, sambil tu, terus berusaha :D.

haidi takeAfoto said...

kenal2 taun empunye kaki tu..hehe cute kn die..heheh

lawa gmbar2 awk..suke warm pic ek..pndai main colour balance...

Nurr Kasih said...

haidi: hehe kenal ye.
pic saya warm ye? suka kot pic mcm tu :). masih byk perlu belajar..