Tuesday, November 02, 2010

Outing J.O.M - Part II | Batu Caves, Selangor

lensa nurrkasih:

The outcome
J.O.M - Batu Caves

lensa kecil: Pagi itu, Saudara Ijam menerangkan secara ringkas tentang apeture, shutter speed dan iso. Ditekankan untuk master ketiga-tiga benda ini, kemudian mudah untuk kita menghasilkan gambar yang diinginkan. Di samping itu, masukkan sedikit rencah (macam memasak juga ada perencah he) untuk menjadikan gambar lebih menarik seperti elemen corak, semetri, garisan, DOF, tekstur, simetri dan framing. Jadi saya pun cuba-cuba untuk mengaplikasikannya :). Beginner lagi..GO!!

Semasa outing ini rasanya pertanyaan lebih kepada pengcahayaan. Bagaimana mendapatkan gambar dalam keadaan cuaca yang mendung ataupun di tempat gelap. Saya masih blur lagi, iyelah penggunaan speed light dan csl. Saya belum sampai ke tahap itu lagi. Apapun semua itu sebagai pengetahuan dan saya enjoy dapat outing dan bertemu rakan-rakan lain. Layan je picture ini ye :).

Penerangan ringkas dari Saudara Ijam

Semua bersedia untuk memanjat anak tangga Batu Caves



Buat editing sikit jadi macam ni pula..Ngeri pula. Allahu..

Elemen garisan dan pengulangan

Wire - Made by disabled. Ini boleh dikira DOF ke? :)

Buat framing di tangga..Nampak kaki dan sari je sikit.

Elemen tekstur

Anak tangga ke-200 yeah..


Tekstur

Selamba je burung ni, padahal bersusun photog mengambil gambarnya. Macam model pula :).

Bahagian atas Batu Caves - cahaya matahari dari atas

Penerangan dari Saudara Ijam dan model dari rakan peserta juga..


Inilah suasananya..

Antara sahabat photog baru yang di kenali Kak Ummi, Nana, Ilyana, Kak Siti, Su dan ada beberapa orang lagi. Ok keep in touch :).

18 nurr click(s):

Ummi said...

Skang sy rasa bingung bengang dan sengal sbb tanpa laptop,xdpt nak layan semua gambar2 ni..dr kamera pun xupload lg.btw seronok dpt kenal korang sume.hehe lepas geram jap.dah le tgh cuti.kalau dah keja leh gak curi tulang guna pc opis.hehehe

afzan said...

nurr, nice! tak sabar nak tengok lagi
tak dapat pergi batu cave, dapat tgk gambar pun jadila

haidi takeAfoto said...

salam nurr...yg mane satu ek awk ni...emm selalu ke outing?study mane? nurr org sbh ek...

nur suke pic warm ek..lawa2 gmbar..sy pn beginner gak..same2 la kite belajar ek...lenkali jom outing sekali..

ejai_eda said...

Salam...huiks.. outing? bila??? apsal tatau.. hahahah, neway.. nice photos.. hehehhe

Nurr Kasih said...

Ummi: sabar2x..nti laptop dah ok upload la plk hasilnya. 2 minggu lagi masuk keje kan he. boleh la tu hehe.

Nurr Kasih said...

haidi takeAfoto: salam..ye org sabah..bru first time outing ramai2 mcm ni..

saya mgkn lagi beginner dr awk he. ada outing ajak la skali :)

Nurr Kasih said...

afzan: thanks. huhu banyak amik foto tapi biasalah beginner mcm saya ni..byk juga foto yang 'out'. teruskan usaha hehe. nti upload lagi :)

Nurr Kasih said...

ejai_eda: last week outingnya. nak ajak en.ejai pi outing juga tp senyap je..kot2 busy huhu..jom outing sama nti hehe.

::debby:: said...

salam :) nice outing!! huhu
outing ni under certain group ke between frnds je?
ngee :D

Nurr Kasih said...

::debby:: : salam :). thanks. owh outing ni terbuka pd sesiapa je nak join :D.

::debby:: said...

oh kalau cmtu nak join!!! huhu
nnti kalau ade outing let me be updated ehh to my email/ym :
cloud9lover_dy@yahoo.com

tp....bulan 2 baru boleh sbb i stdy kat Indonesia :)---tim cuti, hehe

:D

Nurr Kasih said...

::debby:: : owh bole je. Insha-Allah ada outing time debby cuti, sya akan inform ye. keep in touch :D.

::debby:: said...

lovely !

thanks. huhu

Nurr Kasih said...

::debby:: : sweet!

ur welcome..:)

hafeez.halim said...

Wow!! suda upload gamba JOM :)

wangsa maju plak 13/11 nie?

Nurr Kasih said...

hafeez.halim: ya dah upload :D.

ada outing apa ye kat wangsa maju..info please..he.

Amirez said...

cantik semua gambar :)
insyaAllah jumpa lagi di next JOM.
tak sempat nak berkenalan hari tu..maklumlah sy ni pemalu dengan perempuan..eceh :P

Nurr Kasih said...

Amirez: thanks :). pic baru nak belajar ni. ye ramai tak sempat nak berkenalan pun. Insya-Allah ada rezeki jumpa di next outing :D.